Nieuwsbrief
Leiden Institute of Physics
 
december 2016  
 
 
 
   

 
  Interacties blootgelegd in designermaterialen
Grafeen en andere laagjesmaterialen vormen samen compleet nieuwe stoffen. Leidse natuurkundigen leggen de basisregels vast voor het ontwerpen van zulke materialen door te meten hoe de lagen in een stapel met elkaar wisselwerken. Publicatie in Nature Communications.


 Lees meer

 
  Vera Meester wint LION Image Award
Recentelijk organiseerde LION haar tweede jaarlijkse fotowedstrijd. Het organisatiecomité heeft vele prachtige inzendingen ontvangen. Hartelijk dank aan allen die hun afbeelding hebben ingezonden! Na lang beraad heeft de jury uiteindelijk een top 3 gekozen van wonderschone wetenschapsplaatjes. Winnaar: Vera Meester.


 Lees meer

 
  Metamateriaal gebouwd van tandwielen
Een speciaal ontworpen systeem van tandwielen is flexibel aan één kant en stijf aan de andere. Dit zijn robuuste eigenschappen van de structuur, die zelfs geldig blijven bij fabricagefouten. Dit opkomende onderzoeksveld kan leiden tot nieuwe manieren om tandwielsystemen te ontwerpen, zoals satelliettrackers of horloges. Publicatie in Physical Review X.


 Lees meer
 

 
  Alternatieve superstroom gemeten over recordafstand
Elektronen die synchroon om hun as spinnen, blijken over grote afstand supergeleidend te blijven in magnetisch chroomdioxide. Elektrische stroom uit deze elektronen kan kleine magneetjes omklappen, en de supergeleidende variant levert mogelijk de basis voor een harde schijf zonder energieverlies. Publicatie in Physical Review X.


 Lees meer
 

 
  Nieuw stroomschema sluit heelalmodellen uit
Kosmologen hebben vele mogelijke modellen voor het heelal, waarvan er slechts één kan kloppen. Een nieuw stroomdiagram kan er een aantal uitsluiten wanneer twee specifieke eigenschappen van het universum nauwkeurig zijn gemeten. Publicatie in Physical Review D.


 Lees meer

  Meer nieuws
Nieuwe theorie voor vloeibare kristallen met hoge symmetrie
LEELIS-conferentie over toekomst computerchip
Drie FOM-Projectruimte subsidies voor Leidse Natuurkunde